Inför årsskiftet är det ofta mycket att göra kring tjänstepension, försäkringar och övriga förmåner. Det innebär också alltifrån årsbokslut, redovisning och sammanställande av rapporter.
Här delar vi några tips inför årsskiftet för dig som arbetsgivare:
- Missa inte ersättningen för omställnings- och kompetensstödet
Betalar du som arbetsgivare premier för stöden via TSL, TRR och TRS har rätt till en statlig ersättning. Det är Fora som har i uppdrag att betala ut pengarna.
Läs mer och hur du gör hos Fora
- Har du anställda som löneväxlar?
För att det ska vara värt att löneväxla under 2025 behöver anställdas lön överstiga ca 54 200 kr/mån efter genomförd löneväxling. Om en lön understiger den nivån efter en påbörjad löneväxling, eller om den ligger precis på gränsen att påverka den allmänna pensionen eller socialförsäkringsförmåner negativt, så kan det vara värt att se över tillsammans med berörd anställd.
- Nya basbelopp och värden för 2025
Prisbasbeloppet höjs med 1 500 kr till 58 800 kr för 2025. Det påverkar bland annat beräkning av förmånsvärden (till exempel bilförmån), grundavdrag och jobbskatteavdrag samt schablonvärden för fria måltider: Frukost 61 kr, lunch och middag 122 kr. För arbetsgivare är det viktigt att säkerställa att lönesystemet är uppdaterat med de nya beloppen för att undvika felberäkningar från januari.
- Årsrapportering av löner för tjänstemän till Fora
Som arbetsgivare måste årsrapporteringen av tjänstemännens löner för 2024 till Fora lämnas in senast 31 januari 2025. För ekonomiansvarig eller CFO innebär det bland annat att säkerställa att löneunderlaget är korrekt och omfattar eventuella löneförändringar, som bonusar och löneförhöjningar. Felaktig rapportering kan leda till att felaktiga premier sätts av till tjänstepensionerna, vilket kan påverka de anställdas framtida pensionskapital negativt.
- Se över er pensionspolicy
En tydlig pensionspolicy är en förutsättning för korrekt hantering av tjänstepensioner och andra förmåner. Att se över policyn och se till att den är aktuell samt följer lagar och regler är viktigt.
Läs mer i FörsäkringsGirots guide hur du säkerställer innehållet i en pensionspolicy
- Förbered för EU:s lönetransparensdirektiv
Direktivet syftar till att minska könsbaserad lönediskriminering genom ökad öppenhet kring främst löner men där ingår även pensioner och andra förmåner som utgör total ersättning till anställda. Direktivet ska vara implementerat i EU:s medlemsstater senast den 7 juni 2026. Svenska företag har generellt lång erfarenhet av lönekartläggningar men det kan fortfarande innebära utmaningar för arbetsgivare så det är bra att göra en plan för detta redan nästa år. FörsäkringsGirots kunder kan få hjälp av oss att ta fram rapporter och underlag ifall behov finns.
Kontakta oss så berättar vi mer!
- Förberedelse för löneförändringar
Om företaget har genomfört lönejusteringar under året är det avgörande att dessa rapporteras på rätt sätt. Det innebär bland annat att säkerställa att alla löneförändringar, inklusive bonusar, tas med i underlaget till FörsäkringsGirot. Detta påverkar både de anställdas pensionsinbetalningar och företagets budget för pensionsavsättningar.
- Flexiblare regler för utbetalning av tjänstepension
Uppehåll i påbörjad tjänstepension och förlängd utbetalning blir snart möjlig. Lagändringen träder i kraft 1 januari 2025. Detta kan vara bra för pensionärer som börjat ta ut pension men som vill fortsätta arbeta. Krav finns på de upphandlade bolagen inom ITP att ha implementerat regelverket per oktober 2025 och inom SAF-LO januari 2025.
Har du många anställda som är nära pensionsålderna som du tror vill fortsätta jobba eller bli jobbonär? Då är det bra att se över hur ni möter detta.
- Höjd gräns för ITP2 övergång till Alt ITP/ITP1
Gränsen höjs för anställda som av ålder tillhör ITP2 och som kan träffas av eventuell överenskommelse om övergång till Alt ITP eller ITP1. Detta sker till följd av höjt basbelopp och innebär under 2025 en pensionsmedförande årslön på 806 000 kr (10 IBB).
Behöver du stöd kring tipsen ovan eller vill veta mer om hur FörsäkringsGirot kan bistå med administration av tjänstepension och förmåner?
Kontakta oss!