Foras övergång till månadsrapportering fortskrider – plan för tjänstemännen

Övergången till månadsrapportering av SAF-LO kollektivanställda har under 2024 gått enligt plan. På sikt ska denna utveckling även inkludera tjänstemän som rapporteras till Fora. Månadsrapportering för tjänstemän är planerat att ske från och med årsskiftet 2025/2026.

Det innebär fortsatt årsrapportering i januari 2025 och januari 2026. Därefter ska även tjänstemännen märkas upp med FOK-koder och ingå i månadsrapportering under första kvartalet 2026.

FörsäkringsGirot håller nära dialog med Fora och planen för nya rutiner. På så sätt deltar vi i övergången och bistår med hanteringen till våra kunder. I dagsläget hjälper vi våra kunder med den nya månadsrapporteringen av arbetare som startade under 2024. Intresset har varit stort och mynnade ut i ett framgångsrikt samarbete mellan FörsäkringsGirot, Fora och ett antal testkunder.

Runt 66% av FörsäkringsGirots kunder har idag krav om årsrapportering av tjänstemän och vi fortsätter bevaka utvecklingen för månadsrapportering både kring systemkrav och rutiner för administrationen, till exempel FOK-koder. Vi räknar med att kunderna vill samla alla anställda i samma process för att effektivisera och förenkla beräkning, rapportering och bokföring.

”Eftersom vi hjälper många arbetsgivare som rapporterar till Fora så har vi ett ömsesidigt partnerskap och ett nära samarbete som löper på bra, vilket hjälper oss att ligga i framkant för våra gemensamma kunder. Övergången till månadsrapportering av arbetare gick smidigt för FörsäkringsGirot och de kunder vi hjälper, och vi räknar med att även tjänstemännen kommer kunna hanteras smidigt när det blir dags.”

LARS-OVE LARSSON, AFFÄRSUTVECKLARE FÖRSÄKRINGSGIROT


FörsäkringsGirot fortsätter sitt nära samarbete med Fora för att hålla kunderna uppdaterade vad som händer och underlätta för den fortsatta övergången till månadsrapportering.